Από τη συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές δεν λείπουν οι αντιπαραθέσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων αποδέχεται ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιταχύνουν τις κλιματικές αλλαγές.

Όμως υπάρχουν και αρκετοί που διαφωνούν. Οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (Αμερική) και κατηγορούνται ότι χρηματίζονται ή τουλάχιστον έχουν στενούς δεσμούς με τις μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες.

Διαφωνίες

Ο βοτανολόγος Ντέιβιντ Μπέλαμι ήταν από τους κύριους ομιλητές σε πρόσφατο συνέδριο σκεπτικιστών στο Λονδίνο, όπου πολλοί υποστήριξαν ότι χρειάζονται λιγότερες κι όχι περισσότερες ρυθμίσεις στο θέμα των κλιματικών αλλαγών.

Ο Μπέλαμι υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στο κλίμα είναι ένα φυσικό φαινόμενο και η φύση μπορεί από μόνη της να αντεπεξέλθει.

Ο Ντέιβιντ Κινγκ, ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης και ένας από τους ανθρώπους που έχουν προωθήσει το θέμα στη πολιτική ατζέντα, λέει ότι οι μεταξύ των σκεπτικιστών υπάρχουν αξιόπιστοι κλιματολόγοι αλλά και ορισμένοι άλλοι που μόνο κλιματολόγοι δεν είναι.

«Υπάρχει μια άλλη κατηγορία επιστημόνων που έχουν διαφορετικό αντικείμενο αλλά θεωρούν ότι μπορούν να εκφράζουν την άποψη τους χωρίς να εξετάζουν τα επιστημονικά δεδομένα. Υπάρχει βέβαια και λόμπι που χρηματίζονται από διάφορους οργανισμούς και υποστηρίζουν ότι είτε οι κλιματικές αλλαγές δεν υπάρχουν είτε ότι μεγαλοποιούνται» λέει ο Ντέιβιντ Κινγκ.

Ο Μάιρον Έμπελ του Ινστιτούτου Ανταγωνισμού Επιχειρήσεων με έδρα στην Ουάσιγκτον έχει σπουδάσει φιλοσοφία και ιστορία.

Παρ΄ όλα αυτά θεωρείται ένας από τους σκεπτικιστές που υποστηρίζει ότι η υπερθέρμανση της Γης που οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες είναι απλά ένας μύθος.

Επιστημονικές έριδες

«Πρόκειται για υποθετικές και υπερβολικές αιτιάσεις, όπως για παράδειγμα ο ισχυρισμός ότι ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων της θάλασσας. Η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει από την εποχή των παγετώνων και θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι την επόμενη εποχή των παγετώνων ή μέχρι να λιώσουν τελείως οι πάγοι. Είναι ένα πρόβλημα που έτσι και αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε. Όμως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο ρυθμός της ανόδου της στάθμης των υδάτων αυξάνεται» λέει ο Μάιρον Έμπελ, ο οποίος αποδίδει ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης και στο «επιστημονικό κατεστημένο».

«Τα μέσα ενημέρωσης έχουν τους λόγους τους για να προκαλούν ανησυχία γιατί έτσι οι εφημερίδες πουλάνε περισσότερα φύλλα. Οι φόβοι για την υπερθέρμανση του πλανήτη έχουν ωθήσει τις κυβερνήσεις να διαθέσουν πακτωλό χρημάτων προς την έρευνα για τις κλιματικές αλλαγές - χρήματα που χρησιμοποιούνται αφειδώς από τους επιστήμονες και το κατεστημένο της επιστημονικής κοινότητας» λέει.

Υπάρχουν βέβαια και σκεπτικιστές που απορρίπτουν τη θεωρία των κλιματικών αλλαγών που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα για καθαρά επιστημονικούς λόγους.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απομόνωση μιας μικρής μεταβλητής όπως το διοξείδιο του άνθρακα σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και πολυσύνθετο φυσικό περιβάλλον δεν έχει κανένα νόημα.

Άλλοι επικρίνουν την μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κλιματολόγοι, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι οι ευεργετικές συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι περισσότερες από τις αρνητικές.

Κρυμμένα συμφέροντα;

Ποιος όμως χρηματοδοτεί τους σκεπτικιστές;

Το συνέδριο σκεπτικιστών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο οργανώθηκε από μια οργάνωση που αποκαλείται Επιστημονική Συμμαχία.

Ο Μαρκ Άνταμς, διευθυντής της οργάνωσης, δεν ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τη χρηματοδότησή της.

«Με χαρά δεχόμαστε συνεισφορές μελών και σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγίες από διάφορους οργανισμούς. Δεν αποκαλύπτουμε όμως ούτε στους επιστήμονες με τους οποίους συνεργαζόμαστε ποιοι μας χορηγούν. Αυτό προστατεύει την ηθική αξιοπιστία των επιστημόνων και τους επιτρέπει να εκφράσουν τις απόψεις τους χωρίς περιορισμούς, χωρίς να απασχολούνται για το ποιών τα συμφέροντα θίγονται» είπε.

Μπορεί να μην γνωρίζουμε ποιος χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες της Επιστημονικής Συμμαχίας αλλά πριν την έναρξη του συνεδρίου της στο Λονδίνο μοιράσθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο για τις κλιματικές αλλαγές το οποίο γράφτηκε και εκτυπώθηκε σε συνεργασία με το γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο ερευνών, Ινστιτούτο Μάρσαλ.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, το 2003 η Έξον, μια εκ των μεγαλύτερων πετρελαιοβιομηχανιών στο κόσμο χρηματοδότησε το Ινστιτούτο Μάρσαλ με 95 χιλιάδες δολάρια και το Ινστιτούτο Ανταγωνισμού Επιχειρήσεων του Άμπελ με 500 χιλιάδες δολάρια.

Πηγή: BBC GREEK