Ο Επίτροπος κ. Πίμπαλγκς, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, με απάντησή του προς τον Ευρωβουλευτή Καθηγητή κ. Γιώργο Παπαστάμκο, διατυπώνει με σαφήνεια τη θέση, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι «δεν υπάρχει προγραμματισμένη αλλαγή κατεύθυνσης σε ό,τι αφορά τα είδη των βιοκαυσίμων προς χρήση». Αφορμή για την ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή, υπήρξαν οι «ασυντόνιστες» δήλώσεις συναρμόδιων Επιτρόπων (ενδεικτικώς αναφέρονται τα ονόματα του κ. Δήμα, του κ. Πίμπαλγκς, της κας Φίσερ - Μπόελ, του κ. Φερχόιγκεν), σχετικά με την φημολογούμενη αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα.

Η πολιτική της Κομισιόν για τα βιοκαύσιμα έχει ενσωματωθεί στην πρόταση οδηγίας σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο κ. Πίμπαλγκς θεωρεί ότι ο δεσμευτικός στόχος για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές με μερίδιο 10% κατά το έτος 2020 είναι ενδεδειγμένος και εφικτός.

Σε άλλο σημείο της απάντησής του, ο κ. Πίμπαλγκς σημειώνει ότι η Κομισιόν αναμένει για το 2020 σημαντική συμβολή των βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς, παράλληλα με την αντίστοιχη των δεύτερης γενιάς. Η Κομισιόν θεωρεί σκόπιμο να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη βιοκαυσίμων με τα οποία διαφοροποιείται το φάσμα χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών τροφοδοσίας, όπως τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς. Η οδηγία περιλαμβάνει διατάξεις για την επίτευξη της διαφοροποίησης αυτής, αλλά δεν θα πρέπει να αναβληθεί ο δεσμευτικός στόχος για ποσοστό 10% μέχρις ότου καταστούν εμπορικώς διαθέσιμα τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η αυξημένη χρήση ενέργειας προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων, μπορεί να συμβάλει στην περιστολή των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα συντείνει στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές πετρελαίου. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας για την Κομισιόν η βεβαιότητα ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων είναι περιβαλλοντικώς αειφόρος, οπότε στην πρόταση οδηγίας καθορίζονται τα κριτήρια περιβαλλοντικής αειφορίας τα οποία καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ελάχιστα επίπεδα εξοικονόμησης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τις αλλαγές στις χρήσεις γης και τη χρήση πρώτων υλών από περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας.

Σχόλιο:
τα παραπάνω προς ενημέρωση όσων παραπληροφορούν σχετικά με τη δήθεν αλλαγή πολιτικής της Ε.Ε στο θέμα των βιοκαυσίμων.

Πηγή: EPP-ED Group (18/3/08)