Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, γεγονός που ενισχύει τους φόβους ότι η κλιματική αλλαγή θα αρχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του παρατηρητηρίου Μάουνα Λόα της Χαβάης, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα 387 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), περίπου 40% πιο πάνω από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης και στο υψηλότερο σημείο τα τελευταία 650.000 χρόνια.

Τα σχετικά νούμερα, που έχουν αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο του Εθνικού Ωκεανογραφικού και Ατμοσφαιρικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα, το κυριότερο αέριο που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα με ταχύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο.

Η μέση ετήσια αύξηση για το 2007 ήταν 2,14 ppm. Πρόκειται για την τέταρτη χρονιά μέσα στις έξι προηγούμενες, που η άνοδος ξεπέρασε τα 2 ppm. Από το 1970 έως το 2000 η συγκέντρωση αυξανόταν περίπου μέχρι και 1,5 ppm σε ετήσια βάση αλλά από το 2000 και μετά το νούμερο αυτό έφτασε στο 2,1 ppm.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο πλανήτης αρχίζει να χάνει τη φυσική του ικανότητα να απορροφά δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που αυξάνονται με τους τρέχοντες ρυθμούς.

Τα κλιματικά μοντέλα υποθέτουν ότι οι μισές από τις μελλοντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα απορροφηθούν εκ νέου από τα δάση και τους ωκεανούς, αλλά τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια εκτίμηση αρκετά αισιόδοξη.

Εάν η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζει να διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα, αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν περισσότερο από τις σημερινές προβλέψεις, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.

«Παρ όλη τη συζήτηση, η κατάσταση χειροτερεύει. Τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται και το ποσοστό αυτής της ανόδου επιταχύνεται. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, αυτές θα επιταχύνονται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Πάρι, αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» στις 14 Μαΐου 2008


ΣΧΟΛΙΟ: για τους οφθαλμοπόρνους παρέχεται και το παρακάτω διάγραμμα ως βοήθημα

Εξέλιξη της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα