Η ΔΕΗ θα πληρώσει πιο ακριβά από κάθε άλλη εταιρεία ηλεκτρικού, με το 72% των μικτών κερδών της, το νέο σύστημα κατανομής ρύπων. Δεύτερος μεγάλος ζημιωμένος είναι ο επίδοξος συνεταίρος της ΔΕΗ, η RWE, που όμως θα πληρώσει μόνο με 30%. Ο λόγος είναι ότι και οι δύο στηρίζουν την παραγωγή τους σε ορυκτά στερεά καύσιμα. Σε λιγνίτη η πρώτη και λιθάνθρακα η δεύτερη.

Τα στοιχεία προκύπτουν από παρουσίαση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Ευρωκοινοβούλιο για τις επιπτώσεις που θα έχει στις εταιρείες ηλεκτρισμού η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα ρύπων. Σχετική μελέτη εκπόνησε το Τμήμα Γεωπολιτικής για την ενέργεια και τις πρώτες ύλες του Πανεπιστημίου Paris Dauphine (επικεφαλής καθηγητής Jan Horst Kepler) και παρουσίασε ο συνεργάτης του Τμήματος, Michel Cruciani.

Σύμφωνα με αυτά, από το 2013 η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος, που προβλέπει υποχρεωτική αγορά δικαιωμάτων ρύπων, θα σημάνει επιβάρυνση της βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρισμού με περισσότερα από 10 δισ. ευρώ το χρόνο.


Για την Ελλάδα τα πράγματα θα είναι αναλογικά χειρότερα, καθώς πάνω από το 65% της παραγωγής ηλεκτρισμού προέρχεται από λιγνίτη. Συγκεκριμένα, η μελέτη εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει το 72% των μικτών κερδών της για αγορά δικαιωμάτων ρύπων και η γερμανική RWE έρχεται δεύτερη με 30%. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν με τιμή 20 ευρώ ανά τόνο διοξείδιου του άνθρακα, τις κατανομές εκπομπών του 2006 και με προβολή της κερδοφορίας το 2013.

Σε περίπτωση που το κόστος αγοράς ρύπων διπλασιαστεί, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν, η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο, ποσό που θα μεταφερθεί στην κατανάλωση μέσω των τιμολογίων.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η λύση που προκρίνεται είναι οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΣΧΟΛΙΟ:

Δεν πέρασαν ούτε 3 μήνες από την ημέρα που ο απίθανος πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος έκανε τη βλακώδη δήλωση ότι το διοξείδιο του άνθρακα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΥΠΟΣ αλλά συστατικό των αναψυκτικών (!!!).

Όμως πλέον Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΕΡΩΝΕΙ και η ΕΕ αποφασίζει ότι μετά το 2013 καταργείται η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων ρύπων και οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής θα υποχρεωθούν να αγοράζουν δικαιώματα για το σύνολο των ρύπων που εκπέμπουν.

Στη ΔΕΗ για την περίοδο 2008-2012 έχουν κατανεμηθεί περίπου 44 εκατ. τόνοι ρύπων διοξειδίων του άνθρακα, από ένα σύνολο σχεδόν 67 εκατ. ρύπων για όλη την χώρα. Η επιχείρηση έχει ως στόχο να μειώσει μέχρι το 2015 κατά 25% τις βεβαιωμένες εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή στα 35 εκατομμύρια τόνους ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία η ΔΕΗ θα φτάσει τον στόχο αυτό (που εγώ το βλέπω χλωμό) ήδη από το 2013, με κόστος κάθε δικαιώματος στα (χαμηλά) επίπεδα των 20 ευρώ, έχουμε να κάνουμε με ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο.


Βεβαίως οι προβλέψεις της Morgan Stanley κάνουν λόγο για μελλοντικές τιμές 40 € ανά τόνο CO2 στα χρηματιστήρια ρύπων λόγω της υψηλής ζήτησης που θα προκύψει (η αυξητική τάση φαίνεται και στο παραπάνω διάγραμμα), οπότε χαλαρά τότε η ΔΕΗ θα πλερώνει 1,5 δις ευρώ το χρόνο για δικαιώματα.

Φυσικά, το κόστος όλων των παραπάνω θα μετακυλιστεί στο καταναλωτή, δηλαδή όλοι μας θα πλερώνουμε στη ΔΕΗ αρκετές ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΥΡΩ παραπάνω κάθε χρόνο για την ίδια κατανάλωση ρεύματος (πέρα από τη βρώμα που τρώμε από τους ρύπους της ΔΕΗ). Δηλαδή και κερατάς και δαρμένος ο Έλληνας καταναλωτής ... ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕ !!!

Η ΔΕΗ θα μπορούσε εδώ και χρόνια, γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, αφενός να κάνει λιγότερο ρυπογόνες τις υπάρχουσες μονάδες της εκσυγρονίζοντάς τες καθώς και να επενδύσει σε νέες λιγότερο ρυπογόνες μονάδες από φυσικό αέριο, αφετέρου να προγραμματίσει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα κτλ) όπου δεν εκπέμπονται ρύποι. Επίσης το ΚΩΛΟΚΡΑΤΟΣ έπρεπε, αντί μονίμως να βάζει εμπόδια και τρικλοποδιές στις ιδιωτικές επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια, να βοηθήσει με κίνητρα στην ταχύτατη ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων (όπως έχουν κάνει όλα τα σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη...αλλά ξέχασα...όταν εμείς χτίζαμε τον Παρθενώνα αυτοί ζούσαν σε σπηλιές). Έτσι η ΔΕΗ θα μπορούσε αφενός να παράγει και αφετέρου να αγοράζει ανανεώσιμη ενέργεια μειώνοντας ραγδαία τους ρύπους της. Βεβαίως όλα τα παραπάνω δεν γίνονται από
ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΑΜΑΘΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ που έχουν επικίνδυνα κακούς συμβούλους ούτε από περίεργους κομματικούς προέδρους τύπου ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΑ & ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ.

Κλείνοντας, επειδή ποτέ δεν είναι αργά, η πρόταση προς ΑΠΑΝΤΕΣ
ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ είναι μία: άμεσος σχεδιασμός και εκτέλεση ενός μεγάλου προγράμματος επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια (από ΔΕΗ και ΙΔΙΩΤΕΣ), ώστε τα δισεκατομμύρια ευρώ που πρόκειται να δώσουν αύριο στα χρηματιστήρια ρύπων, να επενδυθούν ΣΗΜΕΡΑ στην καθαρή ενέργεια. Και επειδή ένα βασικό φιλοσοφικό αξίωμα λέει ότι "Ο ΒΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ" πάντα υπάρχει η πιθανότητα να γίνει η έκπληξη και να πραγματοποιηθεί η παραπάνω πρόταση, αν και μάλλον θα επιβεβαιωθεί ένα δεύτερο φιλοσοφικό αξίωμα που λέει " ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΒΛΑΚΕΣ " ......... (πηγή των αξιωμάτων: «ΔΟΚΙΜΙΟ ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ», C.M. CIPOLLA, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1997)